Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Bekymret mamma

Jeg er mamma til en gutt som i dag er 9 år gammel. For et par år siden begynte han å tisse i senga om nettene, og jeg vet ikke helt hva det kommer av. Har trodd at det er noe som kommer til å gå over, men det ser ikke slik ut. Han tisser ikke hver natt men omtrent. Dette gjør at han ikke lengre vil sove over hos farmor og farfar eller mormor og morfar (noe han elsket å gjøre før). Han skammer seg over sengevætingen og jeg prøver å trøste han så godt jeg klarer men er nok kanskje ikke verdens beste mamma når det gjelder å trøste når man er trøtt og må skifte på senga midt på natta . Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre? Hva slags hjelp kan man få, dette må vel være noe forbigående eller? Så vidt jeg vet finnes ikke dette i våre familier, men er ikke helt sikker. Hva skal jeg gjøre? Takk på forhånd

Avatar Tonje Reier-Nilsen
Spesialist innen barnesykdommer og medisinsk sjef NetHealth.no
2016-05-24 09:41

Svar

Kjære Bekymret mamma! Jeg forstår at du er bekymret. Det er uvanlig at de nattlige uhellene kommer etter at barnet har vært tørr på natten, så jeg synes absolutt du bør kontakte legen deres og få startet en utredning. Det kan være flere årsaker til dette. Det er sjelden det er emosjonelle årsaker dersom det skjer mens han sover. Det kan være at han også har forstoppelse (skjønt, da hadde du kanskje nevnt dette). Noen ganger er det anatomiske utviklingsfeil som er årsak til nattlige uhell, men da har han ikke vært tørr tidligere. Det kan være hormonelle forstyrrelser, så det er viktig at han utredes for dette. Det kan bli aktuelt med urinprøver, ultralydundersøkelser og kanskje også andre bildeundersøkelser. Noen ganger er det også selve urinblæremuskelen som er svært overaktiv. Det kan man i tilfelle avdekke ved en vannlatingsundersøkelse. Det finnes tabletter mot flere av disse underliggende årsakene. Det høres ut som om du gjør det riktig i å trøste og være støttende. Det kan også være godt for gutten å mestre, ved for eksempel å gjøre sengeskiftet selv (legg fram laken etc på kvelden) slik at han ikke trenger å vekke deg (hvis han ikke veldig gjerne vil). Bare man finner årsaken, vil man jo forvente god prognose siden han var tørr tidligere. Det er viktig å formidle! Lykke, lykke til!