Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Gravid første trimester

Hei, jeg er gravid i første trimester og har en del tunge løft på jobb. Jeg løfter fulle bananesker, Gildeesker med div og hele esker med egg. Dette er tungt for meg da jeg er spinkel. Kan det være skadelig å løfte tungt (slik at man må ta i) når man er tidlig i graviditeten?

Avatar Trond Melbye Michelsen
Overlege, PhD, fødeavdelingen Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus
2016-06-20 23:57

Svar

Gjentatte tunge løft i svangerskapet har i noen studier vist seg å være uheldig. Hvor tungt man kan løfte avhenger av blant annet løfteteknikk og fysisk form. Arbeidsgiveren din plikter å tilrettelegge arbeidet for deg når du er gravid. Det finnes noe informasjon om arbeidsforhold i svangerskap på Arbeidstilsynets nettsider.