Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Jente 7 år

Hei! Jenta mi sluttet med bleie på dagen når hun var 2.5år. Bleien på natten var alltid veldig våt, så vi ventet med avvenning på natten. Vi forsøkte fra 3 års alder, mange ganger. Men det var mange uhell. Nå er hun 7 år. Vi har forsøkt to typer alarm i trusen(med og uten ledning ) -men hun våkner ikke av alarmen. Nå har vi forsøkt minerin(2tabl) Vi forsøker 3 mnd i gangen. vi gir tablettene ved leggetid halv åtte. For at hun da ikke skal ha uhell-må vi ta henne opp å tisse kl23-når vi legger oss. Da går det som regel greit. Kan vi fortsette med dette? Har gjort det i ett år. Jeg har en jente på 5 år som aldri har hatt problemer. Det jeg har lagt merke til er at hun på 5 år-har en mye sterkere urinstråle. Bør vi utrede dette hos hun på 7 år?

Avatar Tonje Reier-Nilsen
Spesialist innen barnesykdommer og medisinsk sjef NetHealth.no
2015-11-29 00:20

Svar

Hei!
 
Jeg forstår godt at du er fortvilet. Selvom sengevæting er relativt vanlig og fortsatt forekommer hos 10% av alle 7-åringer, er det ofte ekstraarbeidet med sengeskift og klesskift på natten som blir utfordrende i lengden. I tillegg kan det jo også bli stigmatiserende for barnet, dersom nattlige uhell ikke opphører før skolestart. Det er viktig å huske på at barnet ofte er lei seg for at det har uhell, og forsøke å være positive; det vil jo gå over for de fleste. Siden arv har en betydning i mange tilfeller, kan det også være godt for barnet å vite at det eventuelt ikke er alene om å ha/ha hatt det slik.
Det kan være lurt å la barnet være delaktig i sengeskift og klesskift for å bevisstgjøre problemet, og rose ved fremskritt. Væskeinntaket kan med fordel begrenses siste to timer før leggetid, om ikke annet for å gi barnet mestringsfølelse ved å øke sannsynligheten for en tørr natt.. Den vanligste årsaken til veldig våte nattbleier, er kveldsflasken og annen drikke ved leggetid. Å vekke barnet for å ta det på toalettet, har ikke vist seg å ha effekt for raskere å bli kvitt sengevæting. En slik tur på toalettet er unektelig fristende for å slippe å skifte på natten, men samtidig frarøves barnet læringen som ligger i det å ubevisst våkne opp av at det må på toalettet. Alarmer har god effekt, men det gjelder å være tålmodig,- det kan ta uker og måneder før effekten oppnås, og den bør utprøves minst 6 uker sammenhengende. For at den skal ha effekt, er det også et poeng at barnet skal våkne av den dersom hun tisser på seg på natten, og barnet bør ikke vekkes for å gå på toalettet i utprøvingsperioder med alarm. Minirin tabletter er også et alternativ dersom det ikke foreligger annen sykdom. Samtidig er det anbefalt å begrense væskeinntaket siste to timer før leggetid og ikke ta tabletten med mat.
 
Vær positive, de fleste stopper å tisse på seg om natten. Med alarm og Minirin kan prosessen fremskyndes.
 
Når det gjelder utredning, bør barn med sengevæting etter fylte 6 år utredes, uansett styrke på urinstråle. Jeg får inntrykk av at hun er tørr på dagtid, og da er det lite trolig at sengevætingen har sammenheng med trykket på urinstrålen. Legen vil vanligvis utrede med blodprøver og kanskje en urinprøve. Det kan også være aktuelt med måling av urinmengde og styrke på strålen, men det er mindre aktuelt dersom hun er tørr på dagtid. 
 
Håper du fikk svar på dine spørsmål. Lykke til!