Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Prøvd alt-begynner å bli desperat

Vår gutt på 12 år er fremdeles sengevæter. Han har prøvd alt fra alarm til minirin og kiropraktor. Ingenting hjelper. Han er våt stort sett 2-3 ganger pr uke. Vi har grenet oss til timer hos urolog på poliklinikk og i perioder har han hatt effekt. Sist gang hadde han en tørr periode på over 1 mnd. Men nå er han tilbake på 2-3 våte netter. Hva kan vi gjøre? Gutten selv ser ut til å slite psykisk pga dette.

Avatar Tonje Reier-Nilsen
Spesialist innen barnesykdommer og medisinsk sjef NetHealth.no
2016-05-24 09:27

Svar

Kjære Gjest59302! Huff, det er trist å høre at gutten din sliter med dette i såpass høy alder. Dessverre er det en del som gjør dette, hele 1% av alle 15-åringer har ett nattlig uhell i måneden. Dessverre følger det også psykiske problemer med slikt, fordi man ofte får dårlig selvbilde. Siden gutten din ikke har vannlatingsuhell på dagtid, er det oftest ikke en underliggende årsak. Det lover også godt at dere tross alt har hatt noe effekt av den behandlingen dere har hatt den siste tiden, med 1 måneds opphold. Det gjør at jeg tenker dette kan være i ferd med å gå riktig retning. Det er viktig at han er grundig utredet, slik at man vet at minirin er den rette behandlingen, men det forventes jo når dere har vært hos urolog. Ofte er det flere i familien som har hatt liknende problemer, kanskje en farfar eller en onkel. Det kan være godt å vite for gutten deres i så fall. Siden han tross alt har hatt en gradvis bedret effekt av den forsøksvise behandlingen, er jeg positiv, og det er ikke uvanlig med gjentatte behandlingsforsøk før man er i mål. Jeg anbefaler dere å ta kontakt med urologen deres igjen, og være ved godt mot - samt formidle den positive trenden til barnet! Lykke til!