Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Sammenheng mellom uvi og sengevæting

Hei Tonje, håper du kan svare meg på dette spørsmålet. Datteren min på 6 år har hatt problemer med tilbakevendende urinveisinfeksjoner den siste tiden. Vi holder på med en utredning for dette, men glemte å spørre legen sist om det kan finnes en sammenheng mellom urinveisinfeksjonene og sengevæting, for når hun har hatt uhell om natten får hun som oftest svie ved vannlating dagen etter som fort utvikler seg til uvi. Eksisterer det en slik sammenheng?

Avatar Tonje Reier-Nilsen
Spesialist innen barnesykdommer og medisinsk sjef NetHealth.no
2016-05-24 09:05

Svar

Hei Jensen! Dersom barnet er 6-7 år og fortsatt har nattlige uhell, bør det generelt sett utredes for dette. En av forklaringene på nattlige uhell, kan være urinveisinfeksjoner. Noen ganger behøver ikke urinveisinfeksjonene gi andre symptomer enn uhell på natten. Dersom datteren din har gjentatte urinveisinfeksjoner, skal hun også utredes for dette, så det er fint at dere er i gang med det. Jeg vil forvente at når denne problematikken avtar, vil også nattlige uhell forsvinne. Dersom ikke, vil jeg anbefale at dere tar det opp med legen deres, for også å utrede enuresen hennes (de nattlige uhellene). Lykke til!