Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Tips for tørr overnatting?

Sønnen min på 8 år tisser fortsatt i sengen iblant. Det har blitt mye bedre enn det var for noen år siden, men det skjer fortsatt av og til at han våkner med bløtt laken. I helgen skal han sove over hos en kamerat for første gang, og han er så redd for at han skal tisse på seg igjen. Hva kan jeg si for å støtte ham? Har du noen gode råd og tips?

Avatar Lisa Sartz
barnelege på Barneklinikken i Lund, i Sverige
2015-11-18 10:13

Svar

Ja, det finnes selvfølgelig noen generelle råd; husk å tisse i ro og mak før leggetid, og å ikke drikke for store mengder brus eller lignende på kvelden. Men rådene og rutinene garanterer jo ikke en 100 prosent sikkerhet. Dersom sengevætingen forekommer sjeldent og ikke oppleves som et problem for barnet eller foreldrene, kan man prøve underbukser med en innebygd bleiefunksjon som kan kjøpes på nettet, og som ser ut som en vanlig underbukse. Med disse følger det med en liten veske til å putte de våte underbuksebleiene i om morgenen. Likevel råder jeg deg til dette: Dersom sønnen din ikke blir tørr i løpet av den kommende tiden, bør du involvere helsesøster eller helsevesenet. Jeg har tidligere nevnt Minirinbehandling som en behandling som kan fungere utmerket, og tisser man på seg såpass sjeldent som sønnen din ser ut til å gjøre, så kan man ta tablettene «ved behov», altså i forbindelse med overnattinger og lignende. Det er dog viktig å huske på at man ikke får drikke noe en time før tablettinntaket, noe som de fleste barn opplever som begrensende ved overnattinger. Lykke til.

Les mer om sengevæting hos barn (enurese) her.