Spør legen

Spør legen er en kostnadsfri tjeneste der du kan få svar på spørsmål og tanker om helse, symptomer, sykdommer og medisin. Et utvalg av spørsmålene vi får inn, plukkes ut og besvares av Norges ledende medisinske eksperter innen området. Her kan du også stille spørsmål til firmaer og forbund, som har egne eksperter som besvarer spørsmål innen deres spesialområder. Du finner alle tidligere besvarte spørsmål nederst på denne siden.

Tisser på seg på dagen

Hei! Min sønn på åtte år har ofte vannlatingsuhell på dagtid, i tillegg til på natten, og nå lurer vi på om dette er normalt. Sengevætingen har pågått helt siden han sluttet med bleie ved tre års alder, og vi har prøvd med diverse hjelpemidler som tisselaken og bleier, som jo gjør sengevætingen litt lettere å håndtere. Da gutten vår var seks år begynte han å tisse på seg også på dagen, og nå skjer dette av og til (ca 3 ganger/uka). Han uttrykker selv at han ikke rekker å komme seg til toalettet. Vi har liksom håpet på at han vokser det av seg, men når guttungen er åtte og tisser i buksa på skolen føler vi at noe må gjøres for hans skyld. Hvor henvender vi oss først? Takk!!

Avatar Tonje Reier-Nilsen
Spesialist innen barnesykdommer og medisinsk sjef NetHealth.no
2016-05-24 09:16

Svar

Kjære Gjest54239! Du har helt rett, når gutten din er 8 år gammel, bør han absolutt utredes for sine nattlige uhell - især når de også inntreffer på dagtid. Det å fortsatt ha nattlige uhell i en alder av 8 år, er ikke helt uvanlig (5-6% av alle gutter i 7 års alder har fortsatt nattlige uhell), men dersom det også inntreffer på dagtid, er situasjonen litt annerledes. Siden du skriver at han tidligere var tørr på dagen, er årsaken oftest emosjonell. Det er ikke uvanlig at barn med nattlige uhell får dårlig selvfølelse, og om han også har fått uheldige kommentarer på skolen, kan dette være medvirkende årsaker som er viktige å avklare. Det utelukker imidlertid ikke at man bør starte en utredning for å utelukke underliggende årsaker. En del av utredningen vil være å foreta urinprøver for å utelukke urinveisinfeksjoner, hormonforstyrrelser og nyresykdommer. Det kan videre være aktuelt at legen undersøker barnet nedentil, også nedre del av ryggen, og det kan være aktuelt med ultralydundersøkelser og spesielle undersøkelser av hvordan han later vannet - og man må utelukke samtidig forstoppelse. Til slutt vil han kanskje ha nytte av å snakke med en spesialsykepleier (uroterapeut) og også få gode råd om hvordan han kan håndtere uhellene på skolen, slik at han ikke blir stigmatisert. Gode dorutiner er viktig, og mestring er en viktig faktor. Til slutt er det viktig å informere barnet om at prognosen er god. Jeg anbefaler at dere kontakter legen deres og kommer i gang med utredning. Lykke til!