Møt Nethealths medisinske sjef

Møt Nethealths medisinske sjef

Tonje Reier-Nilsen har jobbet som barnelege siden 2003. Tonjes karriere startet først som barnelege på Barne- og Ungdomsklinikken ved Akershus Universitetssykehus, før hun etter hvert gikk over til  lunge- og allergiseksjonen ved Barneklinikken på Rikshospitalet i 2010, der hun siden 2011 har jobbet som overlege. Den dyktige og engasjerte barnelegen er erfaren også når det kommer til å jobbe som nettdoktor, og har dessuten også vært radiolege - der hun medvirket i radioprogrammet «Isaks forunderlige verden» med å svare på spørsmål fra barn.

– Som barnelege finner jeg spesielt stor glede i å hjelpe både barnet og dets foreldre å forstå ulike sider ved barnets sykdom. Jeg har tro på at det er viktig å forstå sykdommen for lettere å kunne leve med den og for å akseptere eventuelle plager og behandling. Jeg bruker gjerne ekstra tid på dette i min arbeidshverdag.

Behandler barn med peanøttallergi

Det er mer som opptar Tonjes hverdag; nemlig forskning. I skrivende stund er hun aktiv med et forskningsprosjekt som går ut på å finne ut om det er mulig å behandle barn med peanøttallergi, med intensjonen om at de en gang kan tåle peanøtter. Men hvilke allergier er egentlig mest vanlig hos barn i dag?

– De vanligste allergiene hos små barn er matvareallergier, mens pollenallergien vanligvis ikke debuterer før skolealder. Av matvareallergiene dominerer melkeallergien hos de yngste, deretter egg og nøtter.

Gode råd ved sykdom hos barn

Tonje brenner for å gi både barn og pårørende tilstrekkelig informasjon ved sykdom, allergier og tilstander. De fleste foreldre – særlig småbarnsforeldre, kjenner seg nok igjen i å frykte følgene av svært høy feber om man har et barn som blir sykt.

– Barns hjerner er umodne og spesielt følsomme for kroppslige temperatursvingninger. Feberkrampe oppstår ofte i starten av en feberstigning, og derfor er det ikke alltid foreldrene er klar over at barnet har en infeksjon før barnet får kramper. Feberen behøver ikke være spesielt høy, det er ofte mer avgjørende hvor raskt feberen stiger.
Dersom barnet ditt får feberkramper, er avkjøling viktig. Ta av klær, legg våte kluter på kroppen – ikke bare på pannen. Deretter gir man barnet febernedsettende, som stikkpiller hos et barn med kramper.
Legekontakt er ikke nødvendig dersom anfallet varer kun noen sekunder og barnet våkner raskt til seg selv. Varer imidlertid anfallet lengre, barnet får flere anfall, eller virker sløvt, bør lege kontaktes.

Nå er det høysesong for høstforkjølelser og influensaepidemier, og vi stilte Tonje et annet spørsmål som opptar mange, og som dessuten ikke alltid er like lett å avgjøre for småbarnsforeldre.

Når skal man oppsøke lege om man har et barn som er sløvt og dårlig av en forkjølelse eller virusinfeksjon?

– Dersom barnet har symptomer på forkjølelse eller influensa og har feber som varer i mer enn 3-5 dager, bør du kontakte lege. Dersom barnet stadig blir verre, begynner å bli sløvt og utmattet eller utvikler pustebesvær eller blir friskt og deretter sykt igjen innen et par dager, bør man også oppsøke lege. Det samme gjelder dersom barnet får en hoste som varer mer enn to uker.

Publisert: 2016-01-04

Forfatter: Silje Dahl Osnes