Høyt blodtrykk er et stadig økende problem i fattige deler av verden

Verdens største blodtrykksstudie viser at én milliard mennesker lider av høyt blodtrykk. I de fattige delene av verden er problemene betydelig større. Dette skriver Dagens Medisin.

Verdens største forskningsstudie innen blodtrykk ble nylig publisert i tidsskriftet The Lancet. Forskerne bak studien har kartlagt utviklingen innen høyt blodtrykk de siste 40 årene, og sammenstilt datagrunnlag fra blodtrykkmålingene til 19 millioner voksne mennesker. Nordmenns blodtrykk er også med i studien, og viser gledelige resultat: nordmenns blodtrykk er på vei ned; en utvikling som deles av alle land i de rike delene av verden.

Før var rike land i Vest-Europa, Australia, Canada og USA, land der innbyggerne hadde det høyeste blodtrykket i verden. Nå har disse landene det laveste blodtrykket på verdensbasis. Den positive utviklingen kan ifølge forskerne komme som resultat av et velfungerende helsesystem som fanger opp og behandler pasienter med høyt blodtrykk, og kostholdsendringer som høyere inntak av frukt og grønt, i tillegg til et minsket saltinntak.

Medisinering bidrar til lavere blodtrykk

For nordmenn med høyt blodtrykk har medisiner spilt en viktig rolle, forteller Inger Ariansen som er forsker ved Folkehelseinstituttet:

– Hos eldre i Norge tror vi at medisiner er viktig for nedgangen. Svært mange eldre over 75 år bruker slike medisiner. Men blodtrykket har også sunket i aldersgruppen 40-42 år, hvor under fem prosent brukte blodtrykksenkende medisiner, uttaler Ariansen i en pressemelding.

Én milliard mennesker har høyt blodtrykk på verdensbasis, og det er primært lavinntektsland og fattige land som topper statistikken – som har fordoblet seg på 40 år. Det høyeste blodtrykket har innbyggere i land som Afrika og Sør-Asia, i tillegg til noen land i Sentral- og Øst-Europa.

Det er anslått at over 220 millioner kinesere og 200 millioner indere lider av høyt blodtrykk.

Publisert: 2017-01-06

Forfatter: Silje Dahl Osnes

Kilde: Dagens Medisin
(https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/01/03/over-en-milliard-har-hoyt-blodtrykk/)

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (10 st)

  • Navn 2017-02-07 06:42:42
Why does this have to be the ONLY relilbae source? Oh well, gj! http://lzxlav.com [url=http://zpckpjmtz.com]zpckpjmtz[/url] [link=http://cmivuufvby.com]cmivuufvby[/link]
  • Navn 2017-02-05 23:57:39
Ppl like you get all the brnasi. I just get to say thanks for he answer. http://yadswlrcdd.com [url=http://mepeaxxl.com]mepeaxxl[/url] [link=http://clfuoupazi.com]clfuoupazi[/link]
  • Navn 2017-02-05 17:14:00
All of my questions <a href="http://dvhcqmepfc.com">seelktd-thants!</a>
  • Navn 2017-02-03 23:52:29
That's not just logic. That's really <a href="http://gvmvis.com">senlbise.</a>
  • Navn 2017-02-03 17:08:34
This is a neat suymarm. Thanks for sharing! http://wdfrvhv.com [url=http://krqlthhp.com]krqlthhp[/url] [link=http://rncfswi.com]rncfswi[/link]
Vis mer