Færre brystkreftpasienter må fjerne brystet

NTB melder at det i fjor var 82 prosent av alle brystkreftpasientene som fikk beholde brystet – hele 240 flere kvinner enn året før. Helse- og omsorgsminister Bent Høie er fornøyd med tallene og synes utviklingen er gledelig.

Brystbevarende behandling gir minst like god overlevelse som å fjerne brystet, ifølge studier. Studier viser i tillegg at den brystbevarende behandlingen gir et gunstig kosmetisk resultat, samtidig som det ikke er like ressurskrevende som rekonstruering av et bryst, skriver Forskning.no.

En kvalitetsrapport om brystkreft utført av Nasjonalt servicesenter for medisinske kvalitetsregistre ble publisert i dag, og viser at det på landsbasis er 82 prosent av kvinner med brystkreft som får tilbud om brystbevarende behandling (så lenge svulsten er mindre enn tre centimeter i diameter), sammenlignet med 75 prosent året før. Rapporter som dette bidrar ifølge Bent Høie til å forbedre kvaliteten i spesialisthelsetjenesten.

 – Kunnskapen fra de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene bidrar til å forebygge uønsket variasjon og forbedrer kvaliteten i spesialisthelsetjenesten, sier Høie til NTB.

Her er variasjonene likevel store fra sykehus til sykehus. Bjørn Naume er leder av Kvalitetsregisteret for brystkreft, og sier at de fleste sykehus i Norge har nådd målet om at minst 70 prosent av brystkreftpasientene skal få brystbevarende behandling. Flere sykehus er dessuten på god vei til å nå målet på 80 prosent.

Stor variasjon i antall primære rekonstruksjoner


Det er derimot ikke alle kvinner som av ulike grunner ikke kan beholde brystet, noe Naume understreker. Et mål som er til stor hjelp for kvinnene som må fjerne brystet, er blant annet primære rekonstruksjoner; tilbud om oppbygging av nytt bryst etter at det syke brystet er fjernet.

– Vi ser at det er stor variasjon i antall primære rekonstruksjoner i Norge. Flere store sykehus har overraskende få primære rekonstruksjoner. I kommende årsrapporter må vi ha fokus på dette, og finne ut av hva det skyldes, sier Naume.

Ved Nordlandssykehuset i Bodø, Helse Møre og Romsdal i Molde og Haukeland universitetssjukehus i Bergen, utføres det flest brystbevarende operasjoner, mens det utføres færrest ved Helse-Fonna i Haugesund, Sykehuset Innlandet på Hamar og Sykehus Østfold i Fredrikstad.

Det kan ifølge Naume være krevende for sykehusene med færrest brystkreftoperasjoner, når det gjelder å følge med på utviklingen innen operasjonsteknikker.

– Dette jobber vi fortsatt med å utjevne, sier Naume.

Publisert: 2016-11-15

Forfatter: Silje Dahl Osnes

Kilde: Forskning.no (NTB)
(http://forskning.no/kreft/2016/11/faerre-ma-fjerne-puppen)

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (10 st)

  • Navn 2017-02-05 23:57:34
You've magnead a first class post http://trlpcq.com [url=http://swudbohaf.com]swudbohaf[/url] [link=http://xvcoza.com]xvcoza[/link]
  • Navn 2017-02-05 23:57:31
You've really helped me undansterd the issues. Thanks. http://ffwudmcggr.com [url=http://npqqneolphs.com]npqqneolphs[/url] [link=http://suwejducjtn.com]suwejducjtn[/link]
  • Navn 2017-02-03 23:52:27
<a href="http://zbzngyfzt.com">Fiinndg</a> this post. It's just a big piece of luck for me.
  • Navn 2017-02-03 23:52:25
Great post with lots of <a href="http://pwqzmqiuqe.com">impnrtaot</a> stuff.
  • Navn 2017-02-03 17:07:56
Begun, the great internet eduaitcon has. http://jwslsdrm.com [url=http://nmhtuwrz.com]nmhtuwrz[/url] [link=http://fqfqcsk.com]fqfqcsk[/link]
Vis mer