Tarmkrefttilfellene øker i Norge

Ferske tall fra Kreftregisteret viser at så mange som 1400 menn og 1535 kvinner fikk påvist tarmkreft i fjor. Antallet kvinner som fikk påvist tarmkreft er høyere enn noen sinne.

Tarmkreft er en stadig vanligere kreftform blant nordmenn. Ifølge direktør Giske Ursin ved Kreftregisteret, har antall personer med en tarmkreftdiagnose aldri vært høyere enn i fjor, og kaller kreftformen for et betydelig folkehelseproblem.

– Tarmkreft er et betydelig folkehelseproblem. Vi må ta dette problemet på alvor, sier Giske Ursin ved Kreftregisteret, og sier at tarmkrefttilfellene hos kvinner aldri har vært høyere.

I fjor fikk 32 592 nordmenn påvist kreft. Av disse var det 1400 menn og 1535 kvinner som ble diagnostisert med tarmkreft. Brystkreft er dog den vanligste kreftformen hos kvinner, og etterfølges av tykktarmskreft som er den nest vanligste kreftformen. Hos menn er det prostatakreft som rammer flest, og denne krefttypen regnes også for å være en stadig økende kreftform.

Krefttilfellene øker i Norge


Generelt ser man i Norge en økning i antall krefttilfeller. Økningen skyldes trolig befolkningsvekst og eldrebølge, men Ursin ved Kreftregisteret mener at økningen ikke skal bagatelliseres.

– Likevel er det viktig å ikke bagatellisere økningen i antall personer som får kreft. Hvert eneste tilfelle representerer en person, en skjebne og en familie som blir berørt av sykdommen, sier Giske Ursin.

I 2015 ble det registrert rundt 1 000 flere krefttilfeller enn i 2014, da tallet på krefttilfellene var 31 651. Menn og kvinner rammes i lik grad, ifølge Kreftregisteret.

Publisert: 2016-10-31

Forfatter: Silje Dahl Osnes , Silje Dahl Osnes , Silje Dahl Osnes

Kilde: Forskning.no (NTB)
(http://forskning.no/kreft/2016/10/stadig-flere-nordmenn-rammes-av-tarmkreft)

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (0 st)

Ingen kommentarer ennå. Bli den første til å kommentere nyheten.