Soppinfeksjon i underlivet

Soppinfeksjoner er vanlige og omkring 75 prosent av kvinner i fertil alder rammes i løpet av livet. Soppinfeksjoner var tidligere lette å behandle, men nå for tiden rammes mange unge kvinner av tilbakevendende soppinfeksjoner til tross for gjentatte behandlinger.

Sopporganismer, oftest candida albicans (gjærsopp) kan gi infeksjoner i kvinnens underliv. Normalt finnes candida i tarmkanalen i små mengder. Candida kan også finnes i små mengder i skjeden uten å gi plager. Muligens overføres sopp fra tarmkanalen eller munnhulen i visse situasjoner.

Soppinfeksjoner er vanlige og omkring 75 prosent av kvinner i fertil alder rammes i løpet av sin levetid. Soppbesvær var tidligere lette å behandle, men nå for tiden rammes mange unge kvinner av tilbakevendende infeksjoner til tross for gjentatte behandlinger.

Årsaker til soppinfeksjon i underlivet


Antibiotika forstyrrer balansen i skjedens normale bakterieflora, slik at sopp får mulighet til å vokse fram. Dersom kroppens immunforsvar belastes av infeksjoner og av kronisk stress kan soppen vokse fram og gi plager. Sopp kan også stimuleres av slitasje og av mikroskopiske skader i slimhinnene i de ytre kjønnsorganene (vulva). En del kvinner får plager i området etter samleie eller etter sykling og spinning. Hormonbalansen har betydning for soppens tilvekst. Det er vanlig at plagene øker i dagene før menstruasjon og når man bruker p-piller. Jenter som enda ikke har fått menstruasjon og eldre kvinner har sjelden soppinfeksjon i underlivet fordi de mangler østrogen. Østrogen er en forutsetning for at candida skal overleve i vagina.

Symptomer på soppinfeksjon


Kløe i vulva og tykk, cottage cheese-lignende utflod er vanlige symptomer. Kjønnsleppene kan være hovne og røde. Ofte finnes smertefulle sprekker omkring skjedeåpningen. Gjentatte infeksjoner kan fremkalle plagsom svie og etter hvert samleiesmerter.

Klinisk bilde


Diagnosen stilles dels gjennom inspeksjon av huden/slimhinnen i og omkring skjedeåpningen og forekomst av hvit utflod i skjeden, dels gjennom mikroskopisk undersøkelse eller dyrkning av skjedesekret. Det finnes andre lidelser i området som kan gi lignende plager, for eksempel bakteriell vaginose – en bakterieubalanse som er vanlig hos menstruerende kvinner. Den gir iblant symptomer som ligner soppinfeksjon. Mikroskopisk undersøkelse av skjedesekretet gir riktig diagnose. Visse hudsykdommer i vulvaområdet slik som eksem eller lichen, forårsaker kløe og svie, og disse kan mistolkes som soppinfeksjon.

Behandling av soppinfeksjon


I mange tilfeller tilheler soppinfeksjon spontant. Derfor kan det være klokt å vente noen dager med å søke hjelp. Dersom kløe og tykk, hvit utflod forekommer etter en antibiotikakur dreier det seg mest sannsynlig om sopp. Reseptfrie vagitorier eller krem kan hjelpe. Dersom plagene fortsetter eller kommer tilbake bør lege kontaktes og medikamenter foreskrives etter at diagnosen er bekreftet. Noen ganger kan langtidsbehandling for sopp være nødvendig.

Lokale medikamenter kan være irriterende for slimhinnene i skjedeåpningen og gi langvarig svie. Dersom det svir når man benytter medikamentene bør behandlingen avbrytes. Mer enn to omganger med lokalpreparat bør ikke benyttes. Tabletter mot sopp er i slike tilfeller å anbefale.

Prognose


Soppinfeksjoner i underlivet er ufarlige, men gir plager i et meget følsomt område av kroppen. Tilbakevendende soppinfeksjoner får ofte negative konsekvenser for parrelasjonen. Soppinfeksjonen har en tendens til å aktiveres av samleie, som dessuten kan bli smertefullt. Derfor begynner en del kvinner å unngå sex. Tre av fire kvinner som rammes av den kroniske smertetilstanden som kalles vestibulitt eller vestibulodyni har tidligere hatt gjentatte soppinfeksjoner i underlivet. Derfor bør man unngå sex under pågående infeksjon og behandling.

Forebyggende råd

  • Det er viktig å avstå fra samleie ved soppinfeksjon og under behandlingsperioden. Rifter i slimhinnene kan forsinke tilhelingen og bidra til kronisk svie og samleiesmerter.
  • De som rammes av soppinfeksjoner bør unngå å barbere håret omkring kjønnsleppene. De mikroskopiske skadene i huden som oppstår ved barbering gjør det lettere for soppen å vokse fram.
  • Tørr hud gir et godt miljø for sopp. Derfor er det bra å benytte olje for å vaske seg med eller applisere etter vasking for å beskytte huden i området.
  • Slimhinnene i underlivet er svært følsomme. Derfor bør man unngå å eksperimentere med ulike lokalprodukter og naturlegemidler.
  • En del kvinner opplever lindring når de avstår fra søtsaker og søte drikker. Vitenskapelig belegg for en slik sammenheng mangler imidlertid.
  • Behandling av partneren for kvinnens skyld har ikke vist seg å ha effekt.

Publisert: 2016-11-29

Forfatter: Eva Rylander, Overlege i gynekologi og obstetrikk

Updater: Trond Melbye Michelsen, Overlege, PhD, fødeavdelingen Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus