Rekorden: Tre måneder uten oppbluss

Rekorden: Tre måneder uten oppbluss

Tarmene blødde, hun kastet opp og hadde så vondt i magen at hun ikke kunne gå på skolen regelmessig på flere år. Isabelle Norlén søkte hjelp, men fikk ingen hjelp verken på legesenteret eller legevakta. I journalen står det «desperat mamma». 

− Det er klart man er en desperat mamma om man har et barn som blør fra magen, sier Isabelle Norlén i dag.

Men det tok fem år med oppkast, vondt i magen og blod i avføringen, før hun til slutt fikk en henvisning til en magetarmspesialist. Etter en undersøkelse med kamera i magen og tarmene, en skopi, ble det med en gang helt tydelig at hun hadde Crohns sykdom.

− Jeg hadde betennelse fra munnen til endetarmen, sier Isabelle.

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom der kroppen angriper sine egne celler. Sykdommen går i perioder.

− I en periode med oppbluss gjør det ekstremt vondt. Det føles som om noen stikker kniver i magen min, jeg kan nesten ikke konsentrere meg på å puste.

Andre symptomer er diaré flere ganger om dagen, feber, kvalme og vondt i kroppen. Isabelle blir også følsom for berøring, og får kjempevondt i leddene i hofter og knær. Synet har blitt dårlig og hun mister hår.

− Dessuten er man ekstremt trøtt. Crohns gjør at man er trøtt også til vanlig, men under oppblussene er man som et dovendyr og sover det meste av dagen.

Operert for forstoppelse


Bortsett fra den inflammatoriske tarmsykdommen har Isabelle også irritabel tarmsykdom, IBS, med forstoppelse. Sykdommene har ingen kobling til hverandre og Isabelle kan tydelig kjenne forskjell på de. Forstoppelsen gir mer krampelignende smerter, og problemene har vært så store at Isabelle har fått en stomi. Under en operasjon ble tykktarmen sydd fast mot bukveggen, og avføring kan nå daglig skylles ut av tarmen ved hjelp av en slange som føres inn i et hull på siden av magen. Isabelle Norlén har omtrent ikke vært på toalettet på fem år etter at hun fikk stomien. Når oppblussene kommer ved Crohns sykdom, tar det en uke eller to før det fører til diaré.

Isabelles stomi

Isabelle Norléns stomi


Påvirker sosialt liv


Hun var åtte år da hun ble syk, og 13 år da hun fikk diagnosen. I dag er Isabelle 18 år. I lange perioder har hun ikke klart å gå på skolen som vanlig, og hun synes at sykdommene har påvirket henne psykisk.

− Jeg er egentlig en sosial person, men jeg har hatt store vanskeligheter med å finne venner eller la noen komme nære meg. Alle de årene jeg har ligget hjemme i sengen og grått i stedet for å være ute med venner og på skolen, jeg har liksom ikke lært meg hvordan det gjøres. Det er egentlig det som er mest kjedelig med sykdommen.

For Isabelle er det også slik at fysisk aktivitet innebærer at hun får vondt. Da hun var med på gymtimen på skolen, var hun nødt til å sette seg for å hvile, og da hun var ute med venner på byen måtte hun sørge for at hun kunne sette seg ned iblant.

− Vennene mine synes synd på meg. Men nå vet de at om vi avtaler å møtes, så kan det hende jeg ringer og sier at jeg ikke kan. De tilpasser seg etter meg, ofte kommer de hjem til meg isteden.

Hun har også selv blitt nødt til å lære seg å tilpasse seg. Blant annet ved hjelp av kognitiv atferdsterapi for å håndtere smertene. Behandlingen har ført til at hun er blitt mer aktiv og sosial.


Skal bli sykesøster


Hun tar også medisin for å holde sykdommen i sjakk. Hver dag tar hun tjuetalls tabletter. Delvis må hun komplettere med jern og vitaminer, men hun har også flere legemidler mot smerte, kramper, magesår og betennelse. Hver sjette uke besøker hun sykehuset, og der får hun antiinflammatoriske TNF-hemmere som drypp. Når det kommer et oppbluss må hun komplettere med kortisontabletter i et par måneder eller lengre. Men det er litt av en gift, sier hun. På det meste har hun gått opp 20 kilo, og en gang fikk hun helvetesild med smertefulle blemmer over hele ryggen, en bivirkning av kortisonet.

− Jeg har en venn som også har Crohns sykdom, og hun har hatt et oppbluss og deretter vært frisk i ti år. Men jeg får oppbluss på oppbluss på oppbluss, med en gang jeg slutter med kortisontablettene kommer et nytt oppbluss. I løpet av 2013 hadde jeg tre oppbluss, og det synes jeg likevel er lite. Jeg har lært meg å kjenne igjen symptomene slik at jeg ringer til legen med en gang et oppbluss er på gang, så jeg kan ta kortison tidlig.

Nå går hun siste året på musikklinja på videregående, og om hun ikke blir soulsangerinne skal hun utdanne seg til sykepleier. Hun vil jobbe med barn på gastroavdeling siden hun selv har så mye erfaring å lære bort. Nå har hun også vært fri fra oppbluss i tre måneder, og det er rekord.

− Så nå ser framtiden virkelig lys ut, alt går riktig vei, avslutter Isabelle Norlén.

Publisert: 2016-11-16

Forfatter: Karin Nordin

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (1 st)

  • Navn 2017-01-30 07:04:03
fou_lu disse:Eu sou um dos que curtiu bastante o multiplayer de Mass Effect 3, realmente ele não tem nada de inovador mas mesmo assim eu achei ele muito divertido. Mas apesar de eu ter curtido o multiplayer eu achei meio escrota esse net&gacuoe;cio da Bioware te forçar a jogar o multiplayer pra fazer o melhor final do game.