Chat med ernæringsfysiolog om IBD, inflammatorisk tarmsykdom

0,5-1 prosent av Norges befolkning lever i dag med en kronisk inflammatorisk tarmsykdom, IBD. Dessuten rammes stadig flere – først og fremst barn og unge.

Den 30. juni 2017 stilte Brita Haugum opp på en chat med våre lesere, og svarte på spørsmål om kosthold og ernæring ved inflammatorisk tarmsykdom, IBD.

Brita Haugum, autorisert klinisk ernæringsfysiolog, arbeider og har arbeidet ved Akershus universitetssykehus (Ahus) siden 1999. Har erfaring fra arbeid med kosthold og ernæring innen en rekke medisinske felter, men har alltid vært spesielt opptatt av ernæring ved ulike tarmsykdommer. Er i dag blant annet med på å holde kurs for mennesker med inflammatorisk tarmsykdom ved Ahus. 

Chattens besvarte spørsmål

Kosthold

Gjest17632 spør: Jeg lurer på hvorfor leger (og ernæringsfysiologer) sier at kosthold ikke har noen betydning for for eksempel Crohns sykdom. Når man selv opplever at det har betydning, og mange historier fra enkeltpersoner sier det samme. Jeg VET at det ikke finnes noen forskning (ENNÅ??) som er god nok til at legene vil støtte "endring" eller "restriksjoner" i kosthold - men vi er faktisk i 2017 - og jeg undrer meg over mangelen på forskning i så fall? Legene vi møter vil heller ikke høre snakk om tarmflora og tarmbakterier - dette finner jeg også noe merkelig. Er det legemiddelindustrien som står i veien?

Brita Haugum svarer: Hei og takk for godt spørsmål.
Fagfeltet kosthold- og ernæring er på samme måte som medisin et sammensatt og komplekst fagfelt, som krever omfattende forskning basert på ulike metoder for å finne sannheter innenfor. Sik forskning tar lang tid, gjerne flere år.

Det er mange forhold man i dag ikke har tilstrekkelig kunnskap om. På veien til å finne ut av forhold man lurer på, dukker ulike hypoteser, dvs. ideer om mulige sammenhenger f eks mellom kostholdskomponenter og sykdom eller symptomer opp. Deretter må de ulike hypotesene testes ut og eventuelt verifiseres. Når det gjelder sammenheng mellom kostholdskomponenter og Mb Crohn, er det foreløpig ikke verifisert at enkelte matvarer, kostholdskomponenter eller dietter kan kurerer sykdommen. Samtidig vet vi at å ha et tilstrekkelig inntak av energi og næringsstoffer er viktig, og at kostholdsendringer kan ha effekt på symptomene av sykdommen, slik du erfarer. Det er imidlertid viktig at man ikke spiser så restriktivt, for å unngå symptomer, at man ikke får i seg tilstrekkelig energi og næringsstoffer. Så jo, kosthold kan ha betydning for hvordan det oppleves å leve med Crohns, selv om ja, det er fortsatt veldig mye vi ikke vet nok om, når det gjelder kosthold, ernæring og Crohns.

Håper dette var svar på spørsmålene dine,

med vennlig hilsen

Brita

Kosthold Crohns sykdom

Anna41 spør: Hei!

Jeg har levd med Crohns sykdom siden jeg var liten. Maten har vært problematisk for meg gjennom hele livet, og jeg har ennå ikke funnet noe som "balanserer" mageproblemene. Hva anbefaler du å spise spesielt under periodene med oppbluss? Er det noen kosttilskudd som er bra å ta?

Tusen takk for svar!

Brita Haugum svarer: Hei og takk for spørsmål.
Det er leit å høre at maten har vært problematisk for deg og at du strever med å balansere mageproblemene. Det er vanskelig å gi deg noen gode og helt konkrete svar, siden jeg da nok behøver å vite mer om deg og det du strever med.

Det er individuelt hvilke symptomer man opplever, hva slags kosthold man har og hvilke tiltak som kan bidra til å lindre symptomer.

Det kan være lurt å føre en symptom - kostholdsdagbok i en periode, for å undersøke om det er matvarer, måltider eller spesielle tider på døgnet som er særlig vanskelig. Om du bestemmer deg for å gjøre noen endringer, bør du endre bare en ting av gangen og teste ut over noen dager, før du tester noe annet. Det er om å gjøre å ikke utelukke for mye av kostholdet for å være sikker på at du får i deg så mye energi og næringsstoffer som du behøver. Det beste er om du kan søke hjelp f eks hos klinisk ernæringsfysiolog, for å få hjelp til en slik systematisk gjennomgang.

Generelle råd er holde et noenlunde regelmessig kostholds- og måtidsmønster, ta det med ro under måltidene og tygge maten godt.

Tradisjonelt har man anbefalt å teste såkalt lettfordøyelig kost i perioder, hvor sykdommen er aktiv. Lettfordøyelig kost består av farsemat, fisk og kyllingretter, lyst brød og bakevarer, grønnsaker som potet og gulrot, unngå frukt og grønnsaker med skal og hinner, velg laktosefrie melkeprodukter. I det senere viser erfaring at mennesker med IBD også kan oppleve symptomlindring om man reduserer inntak av tungt fordøyelige karbohydrater, såkalt FODMAP. Det frarådes å gjøre slike endringer i kostholdet, uten veiledning fra klinisk ernæringsfysiolog.
Noen kan også oppleve lindring av symptomer ved å innta bare flytende føde i perioder med oppbluss. Om du vil forsøke dette, er det viktig at det flytende kostholdet blir tilstrekkelig energi- og næringsrikt.

Generelt anbefales mennesker med Crohns å innta et ordinært multivitaminmineraltilskudd daglig. Tilskudd av andre enkeltnæringsstoffer slik som jern, vitamin B12 og folat, vitamin D og kalsium kan være nødvendig, men skal bare tas i dialog med lege, når mangel er avdekket.

Håper dette var svar på spørsmålene dine,

med vennlig hilsen

Brita

Hvilke matvarer skal man unngå?

Gjest37243 spør: Hei Brita!!
Er det noen matvarer man bør unngå å spise/drikke når man lider av ulcerøs kolitt?

På forhånd takk!

Brita Haugum svarer: Hei og takk for spørsmål.
Med den kunnskapen som foreligger i dag, er det ingen matvarer eller kosthold som synes å forårsake eller som kan kurere Ulcerøs Kolitt. Når det gis kostråd ved ulcerøs kolitt er det for å sikre tilstrekkelig inntak av energi og næringsstoffer og for eventuelt å lindre symptomer. Det er individuelt hvilke symptomer man har og hvorvidt kostholdskomponenter påvirker disse. Det er altså ikke matvarer man generelt bør unngå, når man lider av Ulcerøs kolitt.

Med vennlig hilsen

Brita

Chrons sykdom

Gjest69105 spør: Hva hvis man ikke har hatt noe særlig symptomer på 1 år? Kan man bli helt frisk av Chrons..eller har man bare en slags pause?
Er det påvist at de som har Chrons også kan ha kronisk utmattelse, og "revmatiske" plager? Takk

Brita Haugum svarer: Hei,
jeg overlater til en gastroenterolog å svare på spørsmålet ditt. Håper det er i orden.

Med vennlig hilsen

Brita

Vegetarisk kost bra ved IBD?

Solblomsten spør: Jeg har hørt at et vegetarisk kosthold skal være bra om man har IBS, gjelder det samme for IBD?

Brita Haugum svarer: Hei, og takk for spørsmålet!

Med den kunnskapen vi besitter i dag, er det ingen matvare eller diett som synes verken å forårsake eller som kan kurere inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

Det er viktig at maten man spiser, kostholdet, gir deg den energi og de næringsstoffer kroppen behøver. Mange erfarer at justeringer i kostholdet kan bidra til symptomlindring i aktive sykdomsfaser. Det er individuelt hva slags symptomer man opplever om og i tilfelle hvilke kostholdsendringer som kan dempe symptomer. Det er ikke slik at vegetarisk kosthold anbefales verken ved IBS eller ved IBD.

Man kan selvfølgelig følge et vegetarisk kosthold om man ønsker, men det foreligger ikke indikasjoner for at dette påvirker sykdommen eller symptomene. Tvert imot kan mange oppleve symptomer ved inntak av tungt fordøyelige karbohydrater (FODMAP). Om man spiser vegetarisk bør man også være ekstra oppmerksom på å sette sammen et kosthold som sikrer tilstrekkelig proteiner med tilstrekkelig kvalitet fra andre kilder enn i et ikke-vegetarisk kosthold.

Med vennlig hilsen
Brita

Medisiner

Gjest22372 spør: Hei, har chrons og er litt bekymret over utvalg av medisiner. Føler det ene er verre enn det andre med tanke på bivirkning osv. Er det noe nye og bedre medisiner på vei ? Hilsen sliten og bekymret chrons-pasient

Brita Haugum svarer: Hei og takk for spørsmål.
jeg er redd lege/ gastroenterolog nok er de beste til å svare på disse spørsmålene.

Med vennlig hilsen

Brita

Publisert: 21 juni 2017