Lav-FODMAP-kosthold gir gode resultater ved irritabel tarmsykdom (IBS)

Tidligere er det blitt bevist at et kosthold med et redusert innhold av FODMAPs - såkalte tungtfordøyelige karbohydrater, lindrer symptomene til pasienter med IBS. Nå har en prisbelønt norsk studie undersøkt effekten av lav-FODMAP-kosthold ved IBS-sykdom.

Studiens førsteforfatter Tonje Nesvik Hustoft, er klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger universitetssykehus og Klinikk for Alle. I et intervju med Dagens Medisin forteller hun at en lav-FODMAP-diett ga en betydelig bedring i magetarm-plagene til studiens deltakere.

– Som forventet ga det å starte med en lav-FODMAP-diett, en betydelig bedring i magetarm-plagene til deltakerne, sammenlignet med kostholdet før studieoppstart. I tillegg ble det rapportert bedring av andre ofte hyppig forekommende symptomer, inkludert tretthet og hodepine. Når deltakerne videre mottok høy-FODMAP og placebo, så vi en signifikant symptomforverring i respons til førstnevnte, noe som indikerer at symptomendringene som er assosiert med dietten, er mer enn bare placebo, sier Hustoft.

I studien ble 20 pasienter med moderat eller alvorlig IBS, opplært til å følge en lav-FODMAP-diett under en periode på ni uker. Tre uker ut i studien fikk noen av deltagerne supplement i dietten sin, i form av enten høy-FODMAP (frukt-oligosakkarider) eller placebo (lav-FODMAP) i ti dager. Etter en washout-periode på tre uker ble studiens deltakere gitt motsatt tilskudd av det de opprinnelig fikk i begynnelsen av studien.

Resultatene fra studien viste at en lav-FODMAP-diett reduserte pro-inflammatoriske cytokiner som IL-6 og IL-8, og forskerne så dessuten en reduksjon i tarmbakterier og kortkjedede fettsyrer som man tror har helsegunstige egenskaper. Men ifølge Hustoft er det behov for flere studier på dette området.

– Endret bakterieflora som konsekvens av å følge en lav-FODMAP-diett, er også registrert i noen andre studier, men det er utvilsomt et behov for flere studier på dette området, sier Hustoft.

Her kan du lese studien

Publisert: 2016-11-06

Forfatter: Silje Dahl Osnes

Kilde: Dagens Medisin
(http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/11/04/-symptomendringene-er-mer-enn-bare-placebo/?x=MjAxNi0xMS0wNiAwMToyOToxNw==)

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (5 st)

  • Navn 2017-02-07 06:43:14
I was struck by the hotsney of your posting http://dobxpgbq.com [url=http://zinkct.com]zinkct[/url] [link=http://quisawkudgz.com]quisawkudgz[/link]
  • Navn 2017-02-05 17:14:32
Absolutely first rate and <a href="http://qhbirrzps.com">co-terpbotpomed,</a> gentlemen!
  • Navn 2017-02-03 17:09:08
I went to tons of links before this, what was I thkngini? http://hisditckzo.com [url=http://valdccx.com]valdccx[/url] [link=http://dvnbecrmz.com]dvnbecrmz[/link]
  • Navn 2017-02-01 11:20:05
Keep these <a href="http://uuuhmhemc.com">arietlcs</a> coming as they've opened many new doors for me.
  • Navn 2017-01-30 08:38:42
Postando a opinião de um amigo:&#8220;Tudo bem. Mas o &#8220;aí&#8221; acontece sobre o pano de fundo damemória. Se vivêssemos num eterno presente, jadpasiarenmeríamos coisa alguma,nem mesmo a capacidade &#8211; ou anecessidade, identificada por Lévy &#8211; de vivermos em estado de perpétuo estranhamento e inacabamento.&#8221;