Ny forskning: overgangen til vintertid øker risikoen for å utvikle depresjon

Nå er det atter igjen vintertid, og dagene blir både mørkere og kortere. For noen innebærer overgangen fra sommertid til vintertid en høyere risiko for å rammes av depresjon.

En ny studie fra Danmark viser at forekomsten av depresjon er langt høyere enn vanlig etter overgang fra sommertid til vintertid. Dagens Medisin skriver at tallene over mennesker som får diagnosen depresjon, stiger med så mye som åtte prosent i måneden etter at klokken er stilt tilbake.

Studien er publisert i Epidemiology, og analyserer over 185 000 depresjonstilfeller i løpet av en periode på 18 år. Ifølge en av forskerne bak studien, Søren D. Østergaard ved Aarhus Universitetshospital i Danmark, dreier de økte depresjonstilfellene seg om noe annet enn vinterdepresjon.

– Det er alminnelig kjent at noen mennesker får såkalt vinterdepresjon i løpet av vinteren, men at det skjer et hopp i antallet depresjoner etter overgang til vintertid, er ny viten. Skiftet har simpelthen i seg selv en innvirkning på risikoen for depresjon, sier Søren D. Østergaard til danske Dagens Medicin.

Vintertid kan påvirke vår psykiske helse på andre måter

Østergaard mener derfor at helsepersonell som er i kontakt med pasienter nå i disse tider, bør være ekstra oppmerksomme på tegn på depresjon i de kommene ukene. Forskerne tror at overgangen fra sommertid til vintertid i tillegg til å øke risikoen for å rammes av depresjon, også kan påvirke vår psykiske helse på andre måter.

– Resultatene er for markante til å skyldes tilfeldigheter, og vi er forholdsvis sikre på at det er selve skiftet til vintertid som forårsaker økningen i antall depresjonsdiagnoser og ikke for eksempel endret dagslende eller dårlig vær. Vi har nemlig tatt høyde for disse fenomenene i våre analyser, sier Østergaard.

Publisert: 2016-11-02

Forfatter: Silje Dahl Osnes

Kilde: Dagens Medisin
(http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/10/31/overgang-til-vintertid-gir-flere-depresjoner/)

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (1 st)

  • Navn 2017-01-30 07:03:16
Blogunuzla dün tanıştım ve sıkı takipçiniz oldum. Ben de Tuzla’dan Be#iykdüzü&l8217;ne yıllarca o kadar yolu teptikten sonra, bu sene içimden gitmek gelmedi. Dileklerinizde belirttiÄŸiniz ÅŸeyler gerçekleÅŸirse, yine koÅŸa koÅŸa gideceÄŸimi düşünüyorum. Sevgiler..