Mennesker med blodtype 0 er mer utsatt for å rammes av kolera

Mennesker med blodtype 0 er mer utsatt for å rammes av kolera

Forskeren Julie E. Heggelund er en av forskerne som har forsket på hvilke mennesker som oftest rammes av mage- og tarmsykdommen kolera; den farlige sykdommen som for det meste herjer i Sør- og Mellom-Amerika og Afrika, og som gir kraftig diaré.

Kolera er en sykdom som vi i Norge normalt ikke trenger å frykte, da vi ikke har hatt kolerautbrudd her siden 1849. Derimot ble en tysk statsborger smittet av diarésykdommen i fjor da han var på forretningsreise i Thailand, og ingen kan si med sikkerhet hvilke steder som er trygge og ikke, ettersom kolerabakterier forekommer naturlig i vann, som føres nordover på grunn av økende havtemperaturer og ekstreme værforhold.

Det har tatt forskeren Julie E. Heggelund og andre forskere ved Universitet i Oslo, flere år å komme frem til en fellesnevner for de som rammes av infeksjonssykdommen kolera, men nå har de endelig svaret på gåten; mennesker med blodtype 0.

– På Universitetet i Oslo har vi i mange år prøvd å komme til bunns i dette mysteriet. Ved å bruke røntgenstråler og ultrasensitive målinger har vi nå klart å påvise koblingen mellom kolerabakteriens giftstoff og blodtype 0, forklarer Julie.

Har påvist sammenheng mellom blodtype og kolera

Etter at man har spist eller drukket noe som er infisert med kolerabakterier, forplanter bakteriene seg i tarmen, og utsondrer etter hvert et giftstoff som kalles koleratoksin. Dette giftstoffet gjør at den kolerasmittede personen blir svært syk, og utvikler kraftig diaré i løpet av kort tid.

Forskerne fra Universitet i Oslo har nå oppdaget at man kan studere giftstoffet koleratoksin ved hjelp av røntgenkrystallografi – noe som før har vært umulig ettersom koleratoksinet er ekstremt lite og ikke synes i et vanlig mikroskop.

Forskeren Julie forteller at sammenhengen mellom blodtype og kolerasykdom nå er klarlagt:

– Ved å bruke en metode som heter røntgenkrystallografi har vi klart å vise at koleratoksin binder til blodtypemolekyler i tarmen, og at det foretrekker å binde til blodtype 0. Mennesker med blodtype 0 vil derfor ha større sjanse for å bli alvorlig syke av kolera enn andre.

Funnene kan brukes til å utvikle legemiddel mot kolera

Julie skriver videre på forskning.no at funnene kan være til stor hjelp for de som bor i Amerika, der veldig mange mennesker har blodtype 0 i forhold til resten av verden. I tillegg kan de vellykkede forskningsresultatene blant annet bidra til at det kan lages en medisin mot kolera, eller fokusere på en spesifikk blodtype når det kommer til behandling mot sykdommen.

– Et slikt legemiddel vil for eksempel være et molekyl som blokkerer bindingen mellom koleratoksin og tarmen, slik at toksinene ikke kan forårsake diaré, sier Julie.

Publisert: 2016-05-08

Forfatter: Silje Dahl Osnes

Kommentar


Regler for kommentarer

Publiser kommentar

Kommenter (5 st)

  • Navn 2017-02-05 23:57:47
Plaenisg to find someone who can think like that http://zmjertcn.com [url=http://gucbemsul.com]gucbemsul[/url] [link=http://snbfin.com]snbfin[/link]
  • Navn 2017-02-03 23:52:39
That's a genuinely <a href="http://xjnjwiybox.com">imspvsriee</a> answer.
  • Navn 2017-02-03 17:07:51
More posts of this quailty. Not the usual c***, please http://fceljd.com [url=http://djlytmhkkqe.com]djlytmhkkqe[/url] [link=http://gnzbkotxfh.com]gnzbkotxfh[/link]
  • Navn 2017-02-01 11:17:31
A little rationality lifts the quality of the debate here. Thanks for <a href="http://proqjdcqr.com">cortinbuting!</a>
  • Navn 2017-01-30 07:19:59
Kaoniyn.EorchHavlng read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!