Reisediaré kan føre til IBS

Reisediaré kan føre til IBS

Ble du rammet av diaré på feriereisen, eller ble du nødt til å løpe på do etter å ha spist dårlig mat? Da har du en fire ganger høyere risiko enn andre for å rammes av tarmsykdommen IBS.

IBS, irritable bowel syndrome, er en sykdom som gir magesmerter, diaré og/eller forstoppelse. Sykdommen kan ikke kureres, men for noen går symptomene over av seg selv. Andre må leve med den resten av livet. Hvorfor noen rammes og andre ikke, er fortsatt ikke klarlagt, men man vet at enkelte faktorer kan sette i gang sykdommen. Mageinfeksjoner som gir diaré, er en av faktorene som gir en fire ganger høyere risiko for IBS. Andre infeksjoner som ikke gir diaré, eller diaré som ikke forårsakes av infeksjoner i mage- og tarmkanalen, som for eksempel en antibiotikabehandling, skal ikke kunne føre til IBS.

– Nei, generelt pleier man å si at magesyke, altså diaré, er det eneste som kan kobles til IBS, sier Per Hellström, mage- og tarmspesialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Bakteriene forstyrrer tarmens nervesystem

Sannsynligvis forårsaker bakteriene fra tarminfeksjonen en forstyrrelse på nervesystemet inne i tarmen.

– Men også når bakteriene er borte, kan altså skaden og symptomene gjenstå, sier Per Hellström.

Den lille kanadiske byen Walkerton er et tydelig eksempel. Våren 2000 var våt, og det kontinuerlige regnet førte til en oversvømmelse i nærheten av en drikkevannbrønn. Kugjødsel rant ned i drikkevannet. På grunn av slurv fra personalet til det lokale vannverket, ble vannet forurenset med campylobacter og e-colibakterier, som nådde innbyggernes kraner. Omlag halvparten av byens rundt 5 000 innbyggere ble rammet av magesyke og diaré. Seks mennesker døde. Etterpå ble byens innbyggere undersøkt av leger og forskere. Av de som hadde fått mageinfeksjoner av det forurensede vannet, hadde hele 36 prosent utviklet postinfeksiøs IBS (PI-IBS). Dermed hadde byen verdens høyeste prosentuelle forekomst av infeksjonsutløst IBS, ifølge Science Daily. Ved senere undersøkelser har antallet IBS-rammede sunket, men fortsatt – åtte år etter, hadde mer enn 15 prosent av innbyggerne IBS. Det er helt klart høyere enn den normale utbredelsen av sykdommen, der man regner med at ti prosent av befolkningen har IBS.

– Det tar tid for tarmen å komme seg etter en infeksjon. Vi kan sammenligne med for eksempel glutenintolerante. For disse pasientene kan det ta opp til ett og et halvt år etter at de har sluttet med gluten, før tarmen er helbredet.

IBS-pasienter ble sett på som «nervøse»

Per Hellström tror at diagnosen PI-IBS fortsatt er ukjent for både leger og befolkning.

– Da jeg begynte å jobbe som lege, syntes man at det var mest nervøse mennesker som fikk IBS. Nå for tiden vet vi at det finnes spesifikke gener som gir en økt risiko, og at også infeksjoner kan utløse IBS.

Hvordan sykdommen skal kunne kureres, er fortsatt en gåte for forskerne, men man vet at IBS kan lindres av en spesiell kostholdstype.

– Det er viktig at du selv prøver deg frem med forskjellige matvarer, og ser hva tarmen din tåler. Men siden fett har en tendens til å aktivere hele mage- og tarmkanalen, er det fordelaktig med et fettfattig kosthold. Det ultimate måltidet for en person med IBS, er nok fiskeboller og potetmos. Det er magert, og magen slipper å jobbe, sier Per Hellström.

Publisert: 2016-01-29

Forfatter: Anna-Cajsa Torkelsson