Crohns-syke Julia ble bedre med lavFODMAP
Intervju | IBD

Crohns-syke Julia ble bedre med lavFODMAP

Julia Døhlen Edin (34) har Crohns sykdom, og gjennom sin blogg magevennligmat.no forteller hun åpenhjertig om livets opp- og nedturer med den kroniske betennelsessykdommen. Etter å ha blitt diagnostisert med Crohns sykdom som 25-åring, byttet hun bort vanlig mat med lavFODMAP-kost; en kostholdsforandring som skulle vise seg å gi resultater.


Publisert den: 17.08.2017
Forfatter: Silje Dahl Osnes

I Norge blir rundt 300 personer årlig diagnostisert med Crohns sykdom (IBD, Morbus Crohns). Crohns sykdom gir tidvis sterke magesmerter, forstoppelse og diaré, og går ofte i perioder med lite eller stor sykdomsaktivitet.

Kulturjournalisten, kokebokforfatteren og designeren Julia Døhlen Edin ble diagnostisert med Crohns sykdom for nesten ti år siden, men før det hadde hun levd i det stille med den inflammatoriske tarmsykdommen.  Hun vet hvor belastende det er å leve med sykdommen og den gnagende uvissheten den fører med seg. 

- Livet med Crohns sykdom har vært svært turbulent - som en berg og dalbane med gode og dårlige perioder. I barndommen og ungdommen var dette noe jeg gjorde alt for å skjule, det er jo få ting som er flauere enn diaré, og siden legene heller ikke fant ut hva som var galt prøvde jeg mitt beste for å glatte over det. Så, da jeg fikk diagnosen i en alder av 25 år, kom sorgen over å ikke ha blitt trodd, angsten for hvordan livet ville være med en kronisk sykdom og samtidig både lettelsen og gleden ved å endelig vite hva dette var, forteller Julia om sin sykdom.

Julia konstaterer at man aldri kan slappe helt av med Crohns sykdom. I dårlige perioder lengter hun til smertene avtar og energinivået stiger, og i de gode periodene uten plager venter hun bare på at sykdommen skal komme tilbake. Dette er en tung belastning som føles ekstra tyngre etter hun fikk sitt første barn. 

- Å leve med en kronisk sykdom er utrolig vanskelig fordi man hele tiden må ta høyde for at man kan bli syk igjen. Man klarer aldri helt å bare ”slappe av her og nå”.  Som nybakt mor er jeg bekymret for hvordan sykdommen vil påvirke meg og familien, samtidig som jeg gleder meg stort over å ha vært ”frisk” både gjennom svangerskap og foreldrepermisjon.

Kroppen sa tydelig ifra 

I tillegg til Crohns sykdom lider Julia også av irritabel tarmsykdom (IBS), en tilstand som deler mange av de samme symptomene som Crohns. Symptomene på Crohns ga seg til kjenne tidlig i barndommen, og har gått i perioder gjennom hele livet. 

- For meg startet mageplagene allerede ved frokostbordet da jeg var tre-fire år gammel. Som de fleste andre barn på den tiden fikk jeg servert brødskiver og et glass melk. Det tok ikke lang tid før kroppen sa tydelig ifra. Som regel skjedde det på vei ut døra til barnehagen eller skolen, og det var bare å snu og løpe rett på do med mageknip og diaré. Og etter hvert ble dette hverdagen, forteller hun.

20 år gammel flyttet Julia til Milano for å studere design. Hun stortrivdes i Italia der hun fikk utløp for sin kreativitet og brennende kunstinteresse, og de gode matopplevelsene ble det mange av. Men underveis i Julias tredje år i Italia ble alt brått forandret.

- Fra sommeren 2006 til januar 2007 raste jeg ned i vekt og ble tynn som en strek. Alt jeg spiste kom rett ut igjen, og siden hvert måltid var smertefullt, spiste jeg så lite som mulig og kun de matvarene jeg var trygg på.

Julia forteller videre at vendepunktet kom en dramatisk natt i januar 2007. En slitsom og vond natt med over 40 dobesøk. Den natten ble Julia innlagt på sykehus, og tre uker senere fikk hun - etter et helt liv med mageplager, diagnosen Crohns sykdom.

- Da jeg kom tilbake fra Italia med en diagnose og et pilleglass i hånden, begynte mange år med medisiner og sykehusbesøk. I perioder har jeg vært fri for betennelse i tarmene, men selv da har jeg hatt mye mage- og leddsmerter, ballongmage og luftsmerter, sier en åpenhjertig Julia.

Med sykdommen under kontroll kunne Julia starte på en lavFODMAP-diett, som i kombinasjon med en nøye loggføring av hvilke matvarer hun hadde spist, gav raske og gode resultater på tarmen. 

- I samarbeid med kliniske ernæringsfysiologer på Lovisenberg Diakonale Sykehus, begynte jeg først på en streng diett der jeg kun spiste et svært begrenset utvalg av matvarer. Deretter gjenintroduserte jeg flere og flere ingredienser til jeg gikk over til å spise lavFODMAP – altså kun matvarer som er enkle for tarmen å bryte ned. Jeg hadde da kuttet ut de tungt fordøyelige karbohydratene som skapte trøbbel i magen, og plagene forsvant raskt. Siden jeg førte diettdagbok gjennom hele denne prosessen kunne jeg tydelig se sammenheng mellom hva jeg spiste og hva jeg følte. Det har hjulpet meg mye!

Julia Edin Dohlen

Foto: Espen Døhlen Edin

Har du noen kostrelaterte tips og råd til andre i samme situasjon?

- Først og fremst vil jeg anbefale å føre en diettdagbok, slik at man tydelig kan se sammenhengen mellom hva man spiser og hvilke symptomer man har. Gjør dette gjerne i en fase med lav sykdomsaktivitet, så er det lettere å se hva man reagerer på. Hvitløk, løk, mango, hvete, laktose og rødt kjøtt er noe jeg vet at gir meg mageplager uansett om Crohns sykdom er aktivt eller ikke. I gode perioder kan jeg prøve meg frem om jeg tåler dette i meget små mengder, for eksempel er det hvitløk i mye pålegg, som jeg kan tåle i gode perioder, men så fort jeg kjenner at magen er litt i ulage kutter jeg det rett ut, forteller hun. 

På Julias blogg deler hun mer enn opp- og nedturer med sykdommen. Egne matoppskrifter med trygge matvarer som er skånsomme mot magen, prydes med flotte og delikate bilder. Oppskriftene er Julias egne, og hun prøver seg frem med ingredienser på kjøkkenet hjemme. Slikt blir det gode oppskrifter av - og ikke minst kokebøker. I 2005 kom boken lavFODMAP - Magevennlig mat, som Julia skrev i samarbeid med leger og kliniske ernæringsfysiologer ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og i år kom bakeboken lavFODMAP - Magevennlig bakst - begge to fra forlaget Cappelen. Den sistnevnte bokutgivelsen er dessuten anbefalt av Norsk Cøliakiforening.

- Det er mine egne oppskrifter, men jeg har latt meg inspirere av andres. Jeg startet med å ta vanlige oppskrifter og fjerne noen ingredienser for så å tilsette andre for å gjøre de lavFODMAP. På den måten har jeg laget nye versjoner av oppskrifter mange bruker til daglig, slik at man slipper å føle at man går glipp av å spise dette. 

- Det har vært viktig for meg å vise at man enkelt kan endre noe slik at alle kan spise det, avslutter hun.

Har du IBD? Ta IBD-sjekken her.

Kommenter denne artikkelen

Ingen har kommentert på denne siden ennå