Intervju | Psoriasisartritt

Annelie har psoriasis: Leddsmertene er verst

Det er hudproblemene som er synlige – men det er leddsmertene som er mest plagsomt. Det mener Annelie, som både har psoriasis og psoriasisartritt.


Publisert den: 08.10.2015

– Det er ikke særlig morsomt å vise seg frem med flakende hud og sårskorper, men psoriasisartritten som ingen kan se, er det som virkelig er vanskelig.

Annelie hadde lenge problemer med tørr hud og flassende hodebunn, men de alvorlige problemene kom først like etter at hun fikk sitt første barn for ti år siden. Psoriasis kan utløses av fysisk eller psykisk stress, og i Annelies tilfelle var det antagelig fødselen som satte i gang psoriasisen hennes. Leddsmertene kan hun ikke huske å ha vært foruten.

– Noen morgener kommer jeg meg nesten ikke ut av sengen, og jeg tar en morfinlignende medisin hver dag for at jeg skal orke å røre på meg. Og jeg må alltid planlegge hverdagen min – for om jeg er veldig fysisk aktiv en dag, vet jeg at jeg får betale for det neste dag.

"Ryggen er som en eneste stor sårskorpe"

Annelie har psoriasisflekker over store deler av kroppen, men er glad for at hun har minst hudproblemer på de områdene som synes mest; ansikt, hender og underarmer. Isteden er det ryggen som er verst rammet. 
– Den er som en eneste stor sårskorpe. Det gjør ikke vondt, men det klør så mye at jeg får lyst til å skrike høyt iblant. Jeg bruker gafler og alt mulig for å klø meg bak på ryggen.

For Annelie oppleves hennes psoriasis ofte sosialt begrensende. Hun unngår å gå på stranden om sommeren, og kler seg i hellange tights for å slippe blikkene og spørsmålene.

– Men jeg tror egentlig at det handler mer om min egen selvfølelse enn at folk i realiteten stirrer. Jeg tror derimot at mange opplever psoriasis som ekkelt, noe som kan gi selvtilliten en knekk. Jeg børster hele tiden vekk hudflak fra skuldrene slik at folk ikke skal tro at jeg har flass, og jeg velger mørke klær slik at det ikke skal synes dersom en sårskorpe sprekker og jeg begynner å blø. Jeg skulle ønske at folk forstod at vi som lider av psoriasis gjør det vi kan for at sykdommen vår ikke skal synes, men uansett hvor mye vi smører og soler oss kommer det alltid til å være synlig til en viss grad.

Har akseptert sin psoriasis

Men til tross for psoriasisproblemene, prøver Annelie å holde humøret oppe.

– Det finnes mennesker som dør av sine sykdommer – det gjør ikke jeg. Iblant spør folk meg om hvordan jeg orker. Men hva skal jeg gjøre? Jeg kan jo ikke bare ligge i sengen heller. Jeg har jo mann, barn og et firma å ta hånd om. Man må prøve å akseptere psoriasisen og gjøre det man kan ut ifra sine egne forutsetninger.

Kommenter denne artikkelen

Ingen har kommentert på denne siden ennå