Glutenfritt reddet PsA-syke Erika
Intervju | Psoriasisartritt

Glutenfritt reddet PsA-syke Erika

Den snart 60-årige Erika Dingfors har i omtrent hele sitt liv kjempet med periodevise smerter. Fra første gang da Erika først merket at noe var galt, og til dagen hun fikk diagnosen sin; psoriasisartritt, hadde det gått hele 20 år. Men heller ikke da eller ved hjelp av tradisjonell behandling, medisinering og bevegelsetrening, ble Erika bedre. Forandringen kom først da hun la om kosten. 


Publisert den: 08.09.2017

– Pasienter med psoriasisartritt kan ha problemer med tarmen da det forekommer et generelt autoimmunt påslag. De kan bli bedre med glutenfri kost, sier overlege Ulla Lindqvist.

Erika Dingfors' problemer startet tidlig, allerede i 10-11-årsalderen. Da handlet det først og fremst om store magesmerter.

Jeg husker at jeg lå på gulvet på kjøkkenet og hadde vondt, før mamma tok meg med til legen. Men jeg tror ikke vi fikk et svar på hvorfor jeg hadde vondt, sier Erika.

Les også del 1 i artikkelserien: Erika fikk riktig behandling etter 20 år

Diagnose først i voksen alder

Snart skulle det som først startet med kramper i magen, eskalere, og Erika fikk også problemer med skuldre, albuer, knær, hofter, nakke, håndledd og fingre. I tillegg ble hun rammet av en ekstrem trøtthet og svimmelhet. Men til tross for flere legebesøk og undersøkelser, var det først langt ut i voksen alder som diagnosen psoriasisartritt kunne stilles.

Erika fikk da legemidler, gjentatte sprøyter og fysioterapi, som faktisk hjalp ved de verste utbruddene. Men generelt opplevde hun ingen større bedring av behandlingen, og etter hvert kom de plagsomme leddproblemene og søvnforstyrrelsene tilbake. Medisineringen ble trappet opp, og besøkene hos fysioterapeuten ble flere. Men så kom endelig redningen.

Ved en av prøvetakingene tok de IGE, der jeg hadde høye verdier, og fikk deretter en henvisning til gastroskopi. Svaret på gastroskopien viste at jeg hadde en total villusatrofi, ingen slimhinne igjen i det hele tatt, forteller Erika.

Og revmatologen Ulla Lindqvist blir ikke forbauset over prøvesvaret.

Pasienter med psoriasisartritt kan ha problemer med tarmen da det forekommer et generelt autoimmunt påslag med mange forskjellige slags autoantistoffer, inkludert antistoffer typiske ved glutenintoleranse, cøliaki, sier hun.

Sammenheng mellom cøliaki og PsA

Samtidig poengterer hun at det kan være vanskelig å se en sammenheng mellom psoriasisartritt og glutenintoleranse siden antistoff-nivåene oftest er lavere enn ved ordinær cøliaki, og at PsA-pasientene derfor ikke oppfyller kravene for diagnosen.

Erikas leddproblemer har dog forbedret seg betydelig etter at hun kuttet ut gluten i kosten sin.

– Jeg har blitt piggere. Jeg har heller ikke vondt i musklene, og får ikke like ofte infeksjoner i leddene. Nå er det lenge siden jeg har hatt behov for å ta en sprøyte. Medisinen mot smerter har jeg omtrent sluttet med, og jeg tar den kun ved behov istedenfor daglig, sier Erika og fortsetter:

Jeg er fortsatt stiv og har vanskeligheter med å komme igang med kroppen når jeg har sittet stille en stund, men føler meg mye bedre og takler først og fremst smertene bedre siden jeg ikke er så fryktelig trøtt.

"Alle med autoimmun sykdom burde testes"

Ulla Lindqvist påpeker at det finnes forskning på området, og at flere svenske studier har blitt utført, der man i enkelte tilfeller har opplevd at personer med psoriasis og cøliaki, har blitt helt kurert etter nøye behandling.

Nå håper Erika at alle som har en autoimmun sykdom skal få muligheten til å testes for cøliaki.

– Det finnes jo undersøkelser som tyder på at cøliaki har en sammenheng med andre autoimmune sykdommer. Cøliakidiagnosen har vært det vanskeligste i livet mitt siden jeg var uvitende om at jeg hadde den, sier hun.

Kommenter denne artikkelen

Ingen har kommentert på denne siden ennå