Intervju | Psoriasisartritt

God behandling forbedrer psoriasis

Det kan oppleves som tungt å få beskjed om at man lider av en kronisk sykdom som psoriasis. Men for den som rammes av psoriasis, så finnes det tross alt god behandling som lindrer plagene, sier hudlegen Albert Duvetorp.


Publisert den: 16.10.2015

Alle takler beskjeden om en psoriasisdiagnose på forskjellige måter. Noen tar sykdommen med fatning, mens andre sliter psykisk etter å ha fått en psoriasisdiagnose.

– Derfor er det viktig at man prater med legen sin om hvordan man føler seg. Hvordan man føler seg psykisk kan være helt avgjørende for hvilken behandling man velger. En stor psykisk påkjenning kan bety en tøffere psoriasisbehandling, sier Albert Duvetorp, hudlege ved fylkessykehuset Ryhov i Jönköping.

Psoriasis viser seg oftest med flassende utslett

Psoriasis er en kronisk sykdom som rammer et par prosent av befolkningen. Det vanligste er at man først får flassende, røde hudutslett på avgrensede områder. Rundt tre av ti psoriasispasienter har også problemer med hovne ledd (psoriasisartritt, PsA).

Har man en alvorlig grad av psoriasis, er man også i risikosonen for å rammes av hjerte- og karsykdommer, i tillegg til aldersdiabetes (diabetes type 2). Det er altså viktig for pasienter med psoriasis å leve et aktivt og sunt liv, men det gjelder egentlig alle – ikke bare pasienter med psoriasis.

Psoriasis øker risikoen for andre sykdommer

Rundt hver tiende psoriasispasient får også tarmsykdommer som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Psoriasis går i bølger, noe som innebærer at perioder der man rett og slett er helt uten plager og symptomer, blandes med perioder der man opplever større plager – men kurert blir man aldri.

– Det finnes jo så mange sykdommer som ikke kan kureres, så der er ikke psoriasis et unikt tilfelle. Man får heller fokusere på det faktum at det nå for tiden finnes gode behandlingsmetoder som lindrer plagene.

Behandling av psoriasis

Det vanligste er at man behandler psoriasis med kremer.

– Noen ganger kan man legge til lysbehandling når kremene ikke har god nok effekt. Har man alvorligere psoriasis kan det også være aktuelt med tablettbehandling eller sprøyter, sier Albert Duvetorp.

Hvorfor noen rammes av psoriasis og andre ikke, er fortsatt uvisst. Men det man vet er at arv spiller en stor rolle. Man kan likevel selv minske risikoen for å rammes av psoriasis ved å blant annet unngå overvekt, røyking, for mye alkohol og stress. 

Kommenter denne artikkelen

Ingen har kommentert på denne siden ennå