Intervju | Psoriasisartritt

PsA-syke Erika fikk riktig behandling – etter 20 år

Allerede som barn opplevde Erika Dingfors mageproblemer som med årene skulle utvikles til smerte i leddene, svimmelhet og nummenhet i ansiktet. Symptomene forsvant ikke, men fulgte Erika inn i voksen alder. Men til tross for perioder med sykemeldinger og utallige legebesøk, var det først i 45-årsalderen hun fikk diagnosen. Psoriasisartritt.


Publisert den: 11.09.2017

Det var i fjortenårsalderen som kneproblemene viste seg for første gang. Og i samme slengen fikk den i dag 59-årige Erika Dingfors samtidig vondt i beinhinnene – som hun ved gjentatte tilfeller søkte hjelp for.

– Mange ganger da jeg kom hjem fra jobb og vi bodde tre trapper opp, var jeg nødt til å krype den siste strekningen. Det ble bare verre og verre med alle krampene som til stadighet dukket opp. Var det ikke hoftene eller knærne eller ryggen som streiket, så var det trøttheten som snek seg på. Etter hvert begynte jeg å få vondt i fingrene, og til slutt klarte jeg ikke holde i en kaffekopp uten å holde den med begge hender. Jeg gikk til legen, men de klødde seg i hodet og trakk på skuldrene

Ved den tiden hadde Erika Dingfors gått med periodevise smerter i over tjue år. Det hun fikk høre av legene, og dessuten ble behandlet for, var alt fra hælspore og lumbago, til ulike infeksjoner. 

– Det var skuldre, albuer, hofter, knær, nakke, håndledd og fingre som byttet på å gjøre vondt. Jeg trodde jeg hadde noe revmatisk, men prøvene som ble tatt var negative, og legen fortalte at revmatisme hadde man i de største leddene og ikke i ytre fingerledd der min smerte satt. Jeg var ikke hoven, varm eller rød, men når jeg tok i noe gjorde det vondt i leddene. 

Erika Dingfors beskriver også trøttheten hun opplevde, som etter hvert bare ble verre og verre. Til slutt sov hun så fort hun hadde mulighet. 

– Jeg sov på bussen, i sofaen, foran TV-en, hele helgen. Da jeg var våken var jeg yr i hodet og kunne bli nummen i ansiktet.

Erika besøkte legen nok en gang, og denne gangen fikk hun diagnosen fibromyalgi. 

– Da var jeg i 40-årsalderen, og ble sykemeldt 50 prosent. Jeg fikk delta i en forskningsgruppe, og gjennomgikk der en mengde prøver og undersøkelser. En dag oppdaget jeg en hevelse på ankelen, og etter hvert kom en på håndleddet og en under halsen, sier hun og fortsetter: 

– Til slutt ble legen min lei, og sendte en henvisning til en ortoped som sa at det tilhørte indremedisin. Ortopeden sendte meg tilbake til fastlegen min, som etter mye mas fra meg sendte en henvisning til en revmatolog, med ordene at de ikke kom til å finne noen feil på meg.

I april 2009 kom Erika Dingfors endelig til en revmatolog, og etter 20 minutter ble det konstatert at hun i det hele tatt ikke led av fibromyalgi, men isteden hadde psoriasisartritt. Først da – som 45-åring, fikk Erika en gang for alle den hjelpen hun hadde hatt behov for i over 20 år. 

– Siden den gang har jeg klart å leve et greit liv uten altfor store oppbluss, sier hun.

Revmatologen Ulla Lindqvist, mener at det ikke er uvanlig at psoriasisartritt missforstås for noe annet dersom pasienten ikke har hudsymptomer.

– Psoriasis er mange ganger, hos 60 prosent av pasientene, det første symptomet ved psoriasisartritt. Men tidlige tegn på psoriasisartritt er også leddstivhet eller ryggstivhet etterfulgt av bestående ledd-ryggsmerte og ulike grader av leddhovenhet avhengig av sykdommens aktivitet. Hevelsen kan ramme en hel finger eller en hel tå (daktylitt), og i uvanlige tilfeller for eksempel en hel arm. Det sistnevnte er dog uvanlig, sier Ulla Lindqvist.

Kommenter denne artikkelen

Ingen har kommentert på denne siden ennå